dilluns, 8 de juny del 2009

Publicitat enganyosa

No és el primer cop, i segurament no en serà el darrer, que s’utilitzen imatges de les barques tradicionals amb finalitats publicitàries allunyades dels afers marítims. Si fa uns mesos parlàvem en el nostre Butlletí número 11 (Juliol 2008) de la imatge equívoca que es venia en les postals turístiques, ara parlem de la portada del número 2 de la Revista Publicitària gratuïta ImmoPalamós. Ja en el número anterior aquesta el tancava amb una imatge a doble plana de la barca Santa Espina i el campanar de Palamós de fons. Ara, en portada, una fotografia cedida per Fotos Serrat de la festa marinera Palamós, Terra de Mar 2006 amb la barca Pepeta en primer terme que té com a fons la Platja Gran de la mateixa vila.

Per la difusió de la navegació tradicional el fet de ser primera plana de qualsevol document escrit és una satisfacció. Any rere any les barques són fotografiades cents o mils de cops per càmeres anònimes que s’enduen el record virtual d’haver vist, encara que hagi estat fugisserament i sense més interès que el valor estètic, una o diverses barques antigues. Quants cops hem expressat allò de:

- Si ens donessin 10 cèntims d’euro per cada fotografia podríem mantenir tot el patrimoni marítim!

Però la realitat no és aquesta. Persones totalment alienes a la nostra sensibilitat usen la nostra imatge, la de la barca i els seus tripulants, per vendre, com és el cas, pisos o postals. També per incentivar la visita d’un turista que si arriba a venir a la nostra vila no trobarà cap reflex d’una realitat només existent un o dos dies l’any a tot estirar.

En un moment de crisi com l’actual cal felicitar iniciatives que proven de mantenir una economia malmesa. Curiosament aquesta ve del mateix sector que l’ha propiciada, amb la col·laboració de les entitats bancàries, i cal recordar que aquest encara és un dels que més llocs de treball ha destruït en els darrers mesos. Amb tot encara a la vila de Palamós es mantenen un bon nombre de petites oficines immobiliàries que lluiten per sobrepassar el moment actual.

Finalment, la imatge de les barques de vela llatina navegant per la badia palamosina és idíl·lica. Esperem que en la propera activitat que organitzem com a entitat de defensa i difusió de la navegació i el patrimoni s'hi puguin afegir tots els logotips que surten a la contraportada, just a la proa de la Pepeta. El cercle s’hauria tancat... potser? JSG