diumenge, 21 de juny del 2009

Navegació i protecció del litoral: Tertúlia Marinera.


De molt interessant es pot valorar la Tertúlia Marinera que tancà la temporada 2008-2009, organitzada per segon any per La Mar d’Amics. El tema propossat fou Navegació i protecció del litoral: com navegar de forma sostenible. Entre els assistent diferents representants d’entitat vinculades al mar com el Club Vela de Calella de Palafrugell, els Amics del Museu de la Pesca de Palamós, l’Associació Salvem el Crit - Aritjol; i a nivell personal professionals del món portuari i persones interesades en el tema.

Tot i que el tema estrella havia de ser la futura Reserva Marina d’Interés Pesquer, sobre la taula i paladejant el cafè sorgiren d’altres aspectes també vinculats al nostre litoral. Durant la Tertúlia foren projectades les imatges de les activitats que aconseguiren SALVAR l’entorn de la Platja de Castell de Palamós, tot just quan es compleixen 15 anys del Referèndum Popular.

Els temes per la seva diversitat manifestaren les preocupacions dels diferents col·lectius. En general, d’una banda evidenciaven un desconeixement global de les normatives que abasten la navegació per la nostra costa, i per altra banda reflexaven una realitat que viuen totes les persones a qui ens agrada navegar: la manca de vigilància i control per part de les autoritats competents, per una manca e mitjans. Aquestes mancances provoquen els abusos generalitzats que es produeixen en moments punta, generalment els caps de setmana estivals, en les diferents cales i fondejadors. Davant de tot plegat els companys de Salvem el Crit-Aritjol ens conviden a tots a denunciar aquestes negligències a través de fotogragies i gravacions de video. També, la conversa derivà en alguns moments en la publicitat enganyosa que s’ofereix del litoral gironí, mitjançant fotografies que presentes platges i cales buides per persones i embarcacions. La realitat és ben diferent. Des de la platja de Calella de Palafrugell es fa difícil de veure l’horitzò a causa de l’extensió de la zona de fondeig. Cosa que també pasa parcialment a la platja gran de Palamós, la Fosca o Llafranc.

Un dels temes que suposa un acord unitari per part de tots els assistents fou el poc ús que es fa de les embarcacions amarrades als ports esportius. Sorgiren xifres que parlaven d’una mitjana de 14 sortides a la mar per any. Idees com el lloguer d’embarcacions i la seva rendabilidat per l’usuari o la retirada d’embarcacions dels pantalans per part dels propis Clubs Nàutics que presentin melenes de crustacis com si fossin muscleres. La velocitat de navegació i els perills que aquesta comporta per les embarcacions petites també fou motiu de debat.

El tema estrella era sens dubte la Reserva Marina d’Interès Pesquer de les Illes Formigues. Davant la proposta hi caberen diferents postures però una opinió generalitzada: la manca d’informació i fins i tot la desinformació existent sobre ella. Totes les entitats disponien d’una manera o altra d’informacions parcials amb extrems ben diferents. El dubte es presentava davant la majoria sobre quin seria el procès que seguiria l’administració central, i, si hi hauria temps d’al·legar alguna cosa. Temps d’espera… JSG