diumenge, 28 d’octubre del 2007

L'Elvira.

L’Elvira va néixer l’any 1942 a l’Ametlla de Mar, fou inscrita a Tortosa. Durant més de trenta cinc anys visqué i treballà a Palamós. Fa pocs dies, dilluns, amb 65 anys deixà de treballar. Però en lloc d’iniciar una vida plàcida de jubilada, l’Elvira té una sentència ferma de condemna a mort. L’Elvira ha de ser executada el proper dia 30 d’octubre, sobre el moll de Palamós.

Trist.

Aquesta personificació d’una barca és del tot real. Cal afegir que l’Elvira no va anar a escola i que treballà des del primer dia fins els dilluns passat. L’Elvira és una teranyina que pot ser considerada d’històrica pels anys que té. La major part de les embarcacions de pesca de fusta existents tenen entre trenta i quaranta anys. Aquesta amb seixanta-cinc pertany a una etapa perduda en la història de la pesca d’encerclament. Aquella posterior a la guerra civil espanyola (1936-39) que tantes embarcacions féu desaparèixer. Aquella que marca el inici de la construcció de barques motoritzades dissenyades com a teranyines. Ara, aquella barca havia de ser destruïda per una excavadora en compliment de la legislació per retirada d’activitat pesquera. Aquesta destrucció estava planificada pel proper 30 d’octubre.

La Mar d’Amics se’n assabentà de tot plegat el dissabte dia 20, el darrer. La Junta Directiva en reunió urgent decideix provar de salvar aquesta barca. De fet és un dels objectius més importants d’acord amb els nostres estatuts. Desprès de parlar amb els armadors de la barca dilluns, al dia següent el President i la Vicepresidenta, en companyia d’un soci s’atansaren a la Conselleria d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, de Barcelona que tot i el seu nom té les competències sobre els afers marítims i de pesca. En ella, cordialment rebuts i atesos, ens indicaren quins passos calia seguir per indultar la Elvira. Quedàrem gratament sorpresos per la sensibilitat de l’Administració en un tema de Patrimoni com aquest. Arribats de nou a Palamós i d’acord amb l’apoderat dels armadors, signarem els documents necessaris per salvar l’embarcació.

Així doncs:

- La Mar d’Amics ha salvat una barca que pot ser considerada patrimonial pels seus seixanta cinc anys.

- La nostra associació és propietària per donació de la Elvira. Una barca de pesca d’encerclament de quasi 14 m d’eslora.

- El proper dissabte 27 d’octubre portarem la Elvira al varador del Port Marina de Palamós, que gentilment (sense cap cost) ha accedit a treure-la de l’aigua i a cedir-nos un espai per uns quatre mesos per poder treballar en ella.

- Ports de la Generalitat de moment no té lloc per posar l’embarcació al Port de Palamós, però n’està al corrent de la nostra acció i ens informarà tant bon punt en puguem disposar.

- La setmana propera la Junta Directiva mantindrà més reunions per iniciar els tràmits de matriculació de la Elvira en la llista oficial (8ª).

- A partir del dissabte 27 d’octubre amb la col·laboració dels nostres socis i sòcies iniciarem els treballs de neteja i condicionament de la embarcació.

- Serà necessària la creació d’una comissió d’estudi per elaborar un projecte de restauració i ús de la Elvira.

Totes les accions realitzades fins al moment per la Junta Directiva de La Mar d’Amics han tingut un cost de 0€. En properes setmanes tindrem més informació sobre els costos de matriculació, ports, etc. Esperem doncs, que per l’Assemblea General Ordinària, podrem informar més a fons de tot plegat.

Com podeu veure ha estat una acció important per a una entitat com nosaltres. No hem tingut temps material d’informar abans de tot plegat donada la precipitació de totes les negociacions i gestions efectuades. Esperem que sapigueu comprendre l’abast d’aquesta recuperació.

Aquesta és una fotografia de la Elvira el dia que va arribar en el seu darrer viatge laboral al Port de Palamós.