dilluns, 21 de desembre del 2009

Veredicte del III Concurs Social de Fotografia









Per tercer cop i amb un caràcter anual, La Mar d’Amics va fer públic el veredicte del jurat del III Concurs Social de Fotografia. S’hi presentaren fins un total de 40 instantànies de procedència i temàtica variada. Tot i el predomini absolut d’imatges de l’activitat “100 anys navegant per la Costa Brava”, també s’hi pogueren veure una bona col•lecció d’imatges de navegació fluvial tant del riu Nil, com del més proper Canal du Midi francès. Veles, vergues, pals, bucs i horitzons marins que han estat capaços de captar l’atenció del fotògraf, i que aquest ha volgut immortalitzar per més tard rememorar, reviure, ensenyar o senzillament, pel senzill plaer de petjar el disparador. Les fotografies han estat en la immensa majoria digitals, però encara ha arribat una col•lecció l’origen de la qual era la diapositiva.



El jurat format per tres membres del Cine Club Bahia de Palamós, ha debatut sobre còpies en paper. Se’ls hi ha presentat les deu millors classificades -de fet onze, per un empat en la desena posició -, de les quals han escollit les tres millors. Decisió difícil donat el material. S’ha premiat bàsicament la composició, la tècnica i la llum. Una pista potser pels participants de la propera edició! Ah! I el premi a partir d’enguany és ben substànciós: un sopar per a dues persones en un restaurant palamosí (enguany el Restaurant Maria de Cadaquès).



El veredicte ha estat el següent: 1r premi per Mireia Canalda, per una posta de sol des de la proa d’un bergantí. 2n i 3r premi per Marta Prevosti per dues càlides imatges d’embarcacions sobre el riu Nil.



D’aquí a uns mesos -desprès de l’estiu- serà convocat el quart concurs. Recordeu que cal ser soci o sòcia de La Mar d’Amics. Una bona aposta. JSG

dijous, 17 de desembre del 2009

Bon Nadal, vent, mar i any 2010.


Des de les Notícies de La Mar d'Amics volem desitjar a tots els nostres lectors i amics unes bones festes nadalenques i un any 2010 ple de salut, felicitat i prosperitat. I com a petit present us fem arribar el nostre calendari per l'any vinent-que podeu descarregar, imprimir, deixar com a fons de pantalla, etc.-, amb l'esperança de trobar-nos surcant les ones i empesos pel vent. La fotografia de la Maria Pilar Martínez fou la guanyadora de l'edició 2008 del Concurs Social de Fotografia de la nostra entitat.

diumenge, 13 de desembre del 2009

Cinema i patrimoni marítim

Atenció! Per motius tècnics haurem de traslladar la Tertúlia Marinera a les instal·lacions del Club Nàutic Sant Feliu de Guixols, que en un nou gest de col·laboració ens cedeix la seva sala d'activitats.



En els més de cent anys d’història del cinema s’han materialitzat milers de metres de cel•luloide amb imatges de vaixells tradicionals del nostre mediterrani. Moltes d’elles formen part de la pròpia història de l’anomenat setè art, i ,alhora, són testimoni d’un temps i d’una forma de vida ja desaparegudes. Des de la mítica “Cuirassat Potemkin” (1925) dirigida per Serguéi Eisenstein que presenta un important desplegament vèlic al port d’Odessa en una de les seves seqüències potser menys recordades. Acostant-nos al neo-realisme italià de la mà de Luchino Visconti amb “La Terra Trema” (1948), o “Stromboli” (1950) de Roberto Rossellini, que mostren la dura vida dels pescadors del sud italià. Passant pel Hollywwod daurat amb “The World in his Arms” (1952) de Raoul Walsh, amb una emocionant cursa marítima entre dues goletes. Fins arribar a films tant pròxims com les aventures del “Capità Escalaborns” (1989) de Carles Benpar, la vida de Josep Pla a “Homenots” (1999) dirigida per Sergi Schaaff per TVE, o “Nudos” (2003) de Lluis M. Güell. Tots ells han fixat en la memòria col•lectiva d’una manera o altra una part de la història de la navegació més pròxima.


L’objectiu de la Tertúlia Marinera del dia 19 de desembre de 2009, que organitza La Mar d’Amics a bord del bergantí Cyrano en el port de Sant Feliu de Guíxols, és visionar alguns fragments d’aquests films, conversar i comentar les seves imatges. Un aperitiu davant les properes festes nadalenques que paga la pena no deixar-se perdre. Segurament tots els afeccionats a la navegació coneixen desenes de films relacionats amb la navegació tradicional i aquest no seran més que una petita mostra. La Tertúlia Marinera: Cinema i patrimoni marítim, és una proposta oberta i dialogant que tant de bo esdevingués un bon cicle de cinema “a la fresca”, que servís com a eina de difusió i aprenentatge del món nàutic.


Esperem la vostra assistència. La cita és dissabte 19 de desembre a les 17 hores.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Nou president de la FCCPMF


L'historiador de l'Art i director de la Fundació Amatller -Institut d'Art Hispànic-, Santiago Alcolea és el nou president de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) en substitució de Josep Vàzquez que ocupà el càrrec des de la mateixa fundació de l'entitat. En Pere de Prada, com a president de l'Asociació d'Amics de la Vela LLatina de Calella de Palafrugell, presentà el candidat com a representat dels calellencs. Cal recordar que les diferents responsabilitats de la Junta Directiva de la FCCPMF recauen en les diferents associacións que hiaporten dos representants. La candidatura fou única i aprovada per unanimitat.

La nova Junta Directiva respon a l’organigrama següent:
- Presidència: Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell
- Vicepresidència: La mar d’amics, de Palamós
- Secretaria: Associació Bellamar, de Premià de Mar
- Tresoreria: Amics de la Vela Llatina de Cadaqués
- Vocalies: L’Arjau, de Cambrils
Bricbarca, de Vilassar de Mar
Amics de la Vela Llatina de l’Escala
A tot drap, Sant Pol de Mar

Cal agraïr el treball, esforç, éxits i propostes dirigides per en Josep Vazquez i la Junta Directiva sortint. Sense ells aquest embrió de federació no hauria vist la llum. El camí per endavant és llarg i cal encoratjar als nous membres a aconseguir una major participació de les entitats que tenen relació amb el patrimoni marítim i fluvial fins aconseguir la plena integració de les 17 associacions actuals. Així com establir els vincles i el treball transversal amb altres entitats, organismes i empreses que treballen, estudien, investiguen dins de l'àmbit d'actuació de la federació.

Donarem doncs el nostre vot de confiança i amistat a en Santiago Alcolea, des de la nostra participació i col·laboració en les iniciatives i activitats que s'organitzin des de la nostra Federació.

dimarts, 1 de desembre del 2009

3r Concurs social de Fotografia La Mar d'Amics 2009

Fotografia guanyadora del II Concurs Social de Fotografia 2008: M. Pilar Martínez

Tancat el període de presentació de fotografies del nostre 3r Concurs social 2009S'han presentat un total de 40 fotografies sota el denominador comú del mar i/o la navegació tradicional. Aquestes imatges pasaran a l'arxiu de l'entitat i serviran, conjuntament amb les de les convocatòries anteriors, per ser exposades, projectades, usades com imatges per la promoció i la difusió de la navegació tradicional.

Les imatges les podeu veure clicant aquí.

Recordeu el sistema de votació (només poden votar els associats/des:

“Jurat

La primera selecció de les millors fotografies es farà per votació dels socis i sòcies a través del
correu electrònic, valorant cadascú amb 10, 8, 6, 4 ,2 punts les cinc millors fotografies al seu parer. Donat que es pressuposa una actuació de bona fe, en cap cas s’admetrà la votació de les fotografies pròpies, anul·lant-se automàticament els punts adjudicats. Actuarà com a notari el secretari de la nostra entitat. El període de votació serà del dia 1 al 15 de desembre a les 20 hores .

Les 10 fotografies amb millor puntuació passaran a la final. En aquesta un jurat format per tres persones de l’àmbit de la fotografia i l’art (de les quals es coneixerà el nom durant el lliurament de guardons) decidirà les tres fotografies guanyadores. Hi haurà premi pels tres primers classificats.
El lliurament de premis tindrà lloc el dia 19 de desembre de 2009”.