dimecres, 8 de juliol del 2009

Novetats Reserva Marina d’Interès Pesquer Illes Formigues - Palamós.



Segons es desprèn de les informacions dels mitjans referents a la reunió dels diferents estaments, entitats, empreses i associacions -la nostra no fou convidada- usuàries del litoral més pròxim, que tingué lloc el dia 7 de juliol de 2009 a Palamós, s’han establert uns primers límits de la zona que anirà de Tamariu a Calonge ocupant poc més de 3700 hectàrees. La notícia curiosa és que en tota aquesta zona no hi haurà cap espai de reserva integral, es a dir, on només s’hi poden fer activitats de tipus científic; per tant les restriccions les trobaran els pescadors professionals -s’hi prohibeix l’arrossegament en tota la reserva, i es limiten i controlen la resta d’arts -, i també estarà prohibida la pesca submarina. La resta d’activitats tindran algunes restriccions que es concretaran més endavant. Per tant els amants de la pesca amb canya tant des de la platja, roques o barca, i el curricà podran continuar amb la seva afició.

La mesura de la limitació de velocitat dins la reserva, que potser ha passat desapercebuda entre els diferents interessos dels diferents sectors professionals, és segurament una de les més interessants pels amants de la navegació tranquil·la, per aquells que sortim a barquejar vora la costa. Senzillament pensar que aquesta temporada serà la darrera que els amants de la vela tradicional i aquells que surten amb el seu bot fins a la cala propera haurem de suportar els embats marins provocats pels incívics “patrons” d’algunes llanxes i iots. El dubte roman en quina mena de control hi haurà? Quins mitjans tècnics i humans? Quina efectivitat administrativa? El nostre país és el rei en reglamentar aspectes de la vida dels seus ciutadans que desprès és incapaç de divulgar i menys de fer complir. La mesura sembla positiva, sí més no pels interessos que represento, però caldrà una implementació amb la mà ferma.

Una Reserva Marina d’Interès Pesquer no és una Reserva Natural, però aplaudim aquesta iniciativa que sumada a d’altres com fou “Salvem Castell”, ara fa quinze anys, ens permetrà deixar als nostres descendents un territori i un paisatge amb millors condicions ambientals, amb una biodiversitat més protegida i amb una història de la qual es podran sentir satisfets. JSG