dilluns, 31 de desembre del 2007

Velles tècniques per a una bella barca.




Dins el procès de restauració de l'Elvira, La Mar d'Amics s'ha propossat emprar al màxim aquells materials i tècniques tradicionals dels que en són coneixedors. En primer lloc, calafatar amb estopa, com sempre s'ha fet. Les mans d'en Ricardo Canalda i del jove Xavi Ros, unes més expertes que altres, han iniciat la llarga tasca de calafatar. L'estopa entra cop a cop entre els medisos de les taules a força de braç i maça i dels ferros sàviament manipulats. Però un cop dins aquesta estopa cal cobrir-la amb un màstec adequat. Ara és el temps de les resines epoxi, de les silicones especials,... però la nostra bella Elvira es mereix un material del seu temps. Un màstec fabricat amb Mini de plom i blanc nevin. La tècnica de preparació, com gairebé tot l'antic, és senzilla. Afegim pols de blanc nevin poc a poc al mini de plom fins a aconseguir la textura desitjada. Desprès una rasqueta ens ajudarà a possar el màstec sobre els medisos. Un cop sec simplement caldrà polir-la fins el punt que creiem convenient.

En segon lloc les pintures. Quan a qualsevol botiga de nàutica trobem un bon nombre de marques, majoritariament per a embarcacions de resina o metàl·liques. Poques, o cap, en trobem d'especifiques per a fusta. L'experiència prèvia de molts dels socis i sòcies aquí ha tingut un pes específic important. Pintures que cauren al cap de pocs mesos de ser aplicades, colors que deixen, sospirs davant un pot de “Faro Verde”, la legendària pintura a base d'oli de llinosa. Tot plegat ha fet que la prova pagues la pena. Color principal del buc: el blau marí.
Fabricació artesanal de pintura a l'oli: 1 litre d'oli de llinosa amb secant, 1 kg de blau Montserrat (el que feien servir les nostres mares per a blanquejar la roba, es troba a les drogueries). En una gaveta, s'hi aboca un grapat de pigment (blau montserrat) i s'hi va afegint poc a poc i barrejant amb un pinzell l'oli de llinosa. Comprovem la barreja per provar l'opacitat del color. I a pintar. Evidentment en farem dues capes, no cal fer-lo molt espès. Els altres colors els experimentarem més endavant.

31/12/07 Bon any 2008!