dissabte, 21 de novembre del 2009

Reserva marina de les Illes Formigues:Tertúlia Marinera


Tot i que no es coneix el document definitiu sobre la Reserva marina d’interès pesquer de les Illes Formigues, no volem perdre l’ocasió de trobar-nos i parlar del que ja sabem. Dimecres 18 de novembre la Ministra de Medi Ambient en seu parlamentària a Madrid, durant la discussió dels pressupostos generals de l’Estat pel 2010, respongué a una pregunta de CiU sobre quina partida pressupostària estava prevista per la Reserva. La seva resposta fou que s’hi destinaven 500.000,00€. Tenim doncs, un punt de partida per valorar quina serà la inversió del govern central en aquest espai, quina mena de vigilància hi haurà, quines restriccions ens hi trobarem i finalment, com afectarà això als sectors professionals vinculats amb el territori i l’espai marítim afectat.

Aquests dos reportatges extrets de Televisió de Catalunya ens poden possar en antecedents sobre una realitat per molts desconeguda.





Per completar l'informació de cara a la Tertúlia Marinera de dissabte 21 de novembre de 2009 al bergantí Cyrano amarrat al Port de Sant Feliu de Guíxols, a les 17 hores; destaquem les declaracions del Conseller Llenas del dia 12 de novembre.
Llena defensa una reserva marina d'interès pesquer i natural a la Costa Brava

BARCELONA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) - El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha defensat avui la creació d'una reserva marina d'interès pesquer a les Illes Formigues-Costa Brava que conjugui l'activitat pesquera tradicional i el patrimoni natural.
La iniciativa va sorgir el 1990 primer a petició de l'Ajuntament de Palamós (Girona) i després amb el suport de la Confraria de Pescadors. El 2006, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí va decidir tirar el projecte endavant i, des d'octubre del 2008, hi ha hagut diverses reunions d'administracions i entitats.

Llena ha comparegut avui en la Conselleria d'Agricultura del Parlament i, a preguntes de CiU sobre la creació d'aquesta reserva, ha indicat que cal la protecció dels recursos marins i el desenvolupament d'altres activitats arrelades al territori per la seva transcendència econòmica i social.

El conseller ha destacat que de moment no existeix un document concloent sobre l'espai que ocuparà la reserva marina, i ha remarcat l'aposta del Govern de crear un consorci en el qual participin les administracions i sectors afectats. Des de CiU, han considerat que existeix cert "obscurantisme" en el procés i han demanat més informació.

La flota de Palamós té 35 armadors, 27 embarcacions d'arts menors, 12 palangres, 10 auxiliars i quatre cèrcols. Pel que fa a l'activitat subaquàtica, té 13 centres d'immersió i nou escoles nauticoesportives.

Llena ha fet un balanç genèric del sector pesquer i ha considerat que, tot i que no és aliè a la crisi econòmica mundial, té un nivell de captures "acceptable". El punt feble són els preus baixos que rep el pescador, però això es compensaria amb el preu "acceptable" del carburant, una situació contrària a la de fa any i mig. D'altra banda, el conseller ha explicat que s'està negociant una parada tècnica de gairebé tota la flota pesquera per al 2010, però encara no està tancada.