El prop passat dissabte 9 d’agost en Josep López de Lerma , exvicepresident del Congrés dels Diputats entre 1993 i 2004 en representació de CiU, actualment retirat de la política activa treballa com a advocat dirigint la delegació gironina del prestigiós bufet de Roca i Junyent, publicava el següent article en el Diari de Girona.
-------
L’”ELVIRA” DE PALAMÓS.
L’articulista parla de l’entitat La Mar d’Amics, que fomenta la recuperació del patrimoni marítim català.
Ha estat en Josep Vicente, antic alcalde de Sant Feliu de Guíxols i brillant col·laborador del setmanari Àncora de la mateixa ciutat, qui em posà sobre la pista de l’entitat La Mar d’Amics, amb seu a Palamós, la vila que si bé en un passat estigué sota domini dels benedictins guixolencs, el temps i els reis li donaren carta d’autonomia fins a configurar-se com a nucli important de població i activitat marinera.
De fet, avui és l’únic port comercial del litoral gironí i, en la cursa corresponent, tocà i enfonsà les aspiracions de qui fou senyor feudal seu.
El nom de l’entitat palamosina és un encert meravellós. Ho diu tot sense dir gaire res. Es tracta doncs, d’una associació dedicada a la recuperació del patrimoni marítim dels Països Catalans i a la difusió de la navegació tradicional -vela, rem, motor-.
Entre les seves finalitats es troba la recuperació i conservació d’embarcacions, com ara l’Elvira, la formació en tècniques tradicionals de navegació, l’organització d’activitats lúdicofestives, la col·laboració i establiment de vincles amb altres entitats similars en els seus objectius i, quelcom important! la conscienciació de la societat civil que el mar és important, que la seva història és tant important com la del mateix ésser humà i que la navegació ha estat útil per guanyar-se la vida, primer, i per enllaçar civilitzacions, desprès. Que val la pena lluitar per la seva permanència.
Palamós ha sabut encapçalar un reguitzell d’organismes i d’activitats lligades a al Mediterrània. D’iniciatives n’hi ha hagut, i nombroses, al llarg de la Costa Brava en favor de la història marinera de la mateixa, dels seus vaixells tradicionals, de la importància de la mar per cisellar la personalitat de les seves viles i de les ciutats i per recuperar o enfortir tradicions marineres.
Tanmateix Palamós ha sabut erigir-se, sigil·losament, en pal de paller de totes elles donant-los ubicació, organització i permanència a l’ombra d’una magnífica badia, d’un port comercial que ha derrotat Blanes i Sant Feliu de Guíxols per aquest ordre fins a obtenir-ne una singularitat i de dos ports esportius de primer nivell. L’existència i el fer de La Mar d’Amics subratlla aquesta incontestable realitat. L’associació té la seva pàgina web, disposa d’un intens programa d’activitats que es programen d’any en any que inclou des de navegades socials a tertúlies, exposicions, participació en trobades, concursos d fotografia o difusió/formació de la navegació tradicional, per exemple.
En Jordi Salvador és el seu president i l’acompanyen en la gestió la Glòria Mauri, en Jordi Sanz i la Mireia Canalda. M’atreveixo a assenyalar dues fites importants assolides per aquesta entitat palamosina: una, la reconstrucció de l’Elvira; l’altra, la publicació del llibre Paraules de Mar. Ambdues posen de manifest que la recuperació del patrimoni marítim és polièdrica.
L’Elvira fou construïda l’any 1942 i destinada a ser embarcació de pesca d’encerclament. Com tantes altres coses a la vida, el temps i les persones, també l’anomenada modernitat l’abandonà.
La Mar d’Amics s’oposà que les seves costelles es podrissin a la platja fins a desaparèixer del tot i acordà la seva recuperació. La web de l’entitat ofereix excel·lents fotografies de la feinada portada a terme, dura i costosa, fins a poder allargassar la seva vida i tornar-la al seu lloc natural, el mar, on ara mateix s’hi troba posant proa a les seves onades. Paraules de Mar és un recull terminològic de navegació tradicional que abasta 1520 termes en català amb definició i equivalències.
El seu autor és en Jordi Salvador, que ha comptat amb la col·laboració de la Glòria Mauri, i el pròleg ha anat a cura d’en Joaquim Pla i Bartrina. Inclou un total de 374 fotografies originals en color de barques i vaixells qualificats com a patrimonials, és a dir, llops de mar amb molts anys a l’esquena que encara avui són capaços de navegar menats per mariners “vells i nouvinguts”, com es diu a la contraportada, que personalitzen relleus generacionals suaument portats a terme des de l’amor a la mar. El Termcat, centre de terminologia, i Caixa de Girona han donat suport a aquesta iniciativa del tot lloable.
Diu en Salvador, president de La Mar d’Amics, que la navegació tradicional no està bé de salut. No és una opinió o més; és una constatació. Però amb gent com la que integra aquesta dinàmica associació i amb gent que encapçala d’altres podem arribar a dir que existeix l’horitzó d’esperança. I això és prou important.
Josep López de Lerma. Advocat i exvicepresident del Congrés de Diputats.
1 comentari:
L´Elvira i Lamardamics es mereixen un aplaudiment com el del Sr Lopez de Lerma .Estem molt contents!!
Glòria mauri
Publica un comentari a l'entrada