dimarts, 19 d’agost del 2008

Els Raiers de Coll de Nargó.

Una delegació de La Mar d’Amics va desplaçar-se fins la medieval vila de Coll de Nargó amb motiu de la seva Festa dels Raiers que de forma anual té lloc el segon dissabte d’agost. Amb motiu de la Tertúlia Marinera del mes de febrer ens visitaren l’Emili i l’Anna de l’Associació de Raiers de Coll de Nargó. En ella ens explicaren què era i quin eren els objectius de la seva activitat. Desprès de veure els vídeos i les imatges que ens presentaven i d’atendre les seves explicacions adquirírem el compromís de conèixer la seva festa en directe.

La Festa del Raiers vol rememorar l’ofici del mateix nom ja extingit -en fa tant sols uns setanta anys-, consistent en transportar pel riu els tronc de fusta des dels Pirineus fins a viles com Balaguer, Lleida o Tortosa. És un exemple de la navegació tradicional fluvial més primitiva. La construcció dels rais, un cop tallats i barranquejats els troncs des de la muntanya, es duia a terme a la vora del riu. Allà eren lligats mitjançant les retortes (lligades) fetes amb branques de bedoll prèviament humitejades per immersió en el propi riu. Cada tres o quatre rais eren lligats per formar-ne un de més gran que pogués ser conduït a través del riu per dos homes: un davanter i un cuer. Aquests amb l’ajuda de dos “rems” aconseguien dur el rai per les zones amb més calat del riu, evitant roques i sorrals. Feina dura on les hagi, les travesses duraven entre quatre o quinze dies d’acord amb la vila de destí de la comanda de fusta. El retorn calia fer-lo “espardenyant” (és a dir, gastant la sola de les espardenyes, a peu), o en el millors dels casos en carro si hi havia pressa per fer un nou viatge. El període de treball es veia reduït a la primavera per les diferències del cabdal d’aigua que ocupava la llera del riu Segre.

Enguany un soci de La Mar d’Amics tingué l’honor d’ocupar l’únic lloc per a convidat que té un rai. Fou en Xavier Ros, el qual manifestava en desembarcar a la vora del riu que havia estat una experiència inoblidable. Cal destacar també la gran acollida de l’Associació dels Raiers de Coll de Nargó a La Mar d’Amics. Un cop acabat el descens, al vespre, gaudírem tots plegats d’una botifarrada a la Plaça de la Vila, acompanyada posteriorment d’un divertit -i desafinat- “CantaRai”, un kareoke lliure on els més joves deixaven anar uns fantàstic esgarips que allunyaren de ben segur la fauna de la comarca uns quants quilòmetres. Tot plegat entre gresca i companyonia. Ben segur que hi tornarem!

Salut!