diumenge, 31 de gener del 2010

Retalls de mar 2010


L’Escola del Mar de Badalona torna a presentar el cicle de conferències Retalls de Mar. Punt de trobada de diferents especialistes que difonen els seus coneixements amb un tema comú: el mar. El darrer dijous de cada mes a la sala d’actes i exposicions de l’Escola del Mar, a la Rambla número 37 de Badalona, a les set de la tarda. S’imposen les dades coincidents amb les diferents activitats d’aquesta mena: Converses, Tertúlies, Conferències, etc., en un jorn periòdic de cada mes. El cicle consta de cinc conferències, quatre a partir de la publicació d’aquesta notícia ja que l’informació ha arribat amb un cert retard:

25 de febrer.- Els taurons: víctimes o assassins?
A càrrec de Patrici Bultó. Biòleg i director de biologia de l’Aquàrium de Barcelona
25 de març: Una embarcació típica de Badalona: la barca de bou.
A càrrec de Vicente García-Delgado. Investigador i expert en embarcacions tradicionals dels Països Catalans.
29 d’abril: Proliferacions de meduses: causes, efectes i possibles solucions.
A càrrec de Verònica Fuentes. Investigadora de l’Institut de Ciències del Mar -CSIC de Barcelona.
27 de maig: Converses de Taverna: medicina tradicional i pescadors.
Al Cor de Marina. Una tertúlia amb pescadors moderada i conduïda per Miquel Martí i Llambrich, director del Museu de la Pesca de Palamós.

dissabte, 23 de gener del 2010

L’ Elvira a Sant Feliu de G.


Des de setembre de 2007 que la barca de teranyina “Elvira”, en la qual un bon nombre de socis i sòcies de La Mar d’Amics hi dedicaren cents d’hores de treball, és propietat de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Ha hagut de passar més d’un any perquè l’”Elvira” fes la curta singladura que separen els ports de Palamós i Sant Feliu de Guíxols. I ho ha fet a les palpentes, silenciosament, gairebé clandestinament. Un dia hi era i al dia següent més d’un es preguntava on era.

Ara reposa plàcidament sota el Museu de la Caseta de Salvament, prop de la grua i amarrada a l’entrada del varador de Can Carré. Tant de bo que aviat s’hi pugui veure una continuïtat a aquell projecte iniciat amb l’empenta i el rigor que permeté salvar-la del desballestament. Els amics i amigues de La Mar d’Amics esperem amb il•lusió poder gaudir d’un d’aquells dies de cessió d’ús que signarem en el conveni de canvi de propietat. Sabem que no són els millors moments, econòmicament parlant, per emprendre projectes agosarats, però també sabem que si es vol i es saben cercar les complicitats necessàries amb la societat civil els diners passen a un segon terme. Aquesta capacitat de lideratge és la que demanem als nostres polítics - és aquesta la seva feina, oi? - , nosaltres ja hi posàrem el nostre granet (o un sac!) de sorra en el moment adequat.

L’”Elvira” va ser salvada d’una mort segura, fou guarida però entrà en un coma llarg. Ara s’ha despertat, caldrà veure el seu procés de recuperació. Salut!

diumenge, 17 de gener del 2010

Tertúlia sota el bot de salvament


De tots aquells que remenen barques i vaixells és ben sabut que per aquesta època toca de fer la varada d’hivern. Reparar petits desperfectes de l’obra viva i donarli una nova protecció. Per tant no es d’estranyar que la Tertúlia Marinera amb el títol “Construcció amateur d’embarcacions” s’hagi hagut de buscar un emplaçament més còmode que la bodega del bergantí Cyrano que es troba aquests dies en dic sec.

Però l’alternativa fou prou atractiva: el Museu de la Caseta de Salvament de Sant Feliu de Guíxols. Més d’una vintena de persones gaudiren de l’espai -una mica fresc - de la planta baixa de tant emblemàtic edifici. Entre el bot de salvament i el canó llançacaps, arraulits al voltant d’una pila de llibres i plànols, s’escoltaren les explicacions i comentaris d’en Xavi Cano que ha construït una petita flota de petites embarcacions amb els anys; o les aventures d’en Ben Crawshaw - “Cormorà” per malnom- , un anglès que viu des de fa uns anys a Creixell, i que ha fet diferents singladures des de la seva vila fins a França o Eivissa, amb la “Ona Windblue”, un petit veler de menys de cinc metres. Dues hores de conversa amena i entretinguda amb preguntes i intervencions lliures que permeteren conèixer de més a prop una afecció encara poc desenvolupada a les nostres latituds, però que compta amb una llarga trajectòria centenària a l’Amèrica del Nord i als països anglosaxons europeus.

En Xavi Cano explorà en els seus inicis, com construí la primera barca “Lateva I”, que era capaç de portar dalt la baca d’un Seat Panda per anar a les incipients Trobades de vela llatina. A partir d’aquesta n’ha bastit un total de quatre. Amb uns condicionants molt concrets com el pes i la distància entre el seu habitatge a Cardona i el mar més pròxim. Condicionants que han anat canviant amb el descobriment dels festivals marítims internacionals. Bon coneixedor d’aquest món presentà una bona col•lecció de textos, plànols i fonts on trobar informació.

El cas d’en Ben Crawsahw és ben diferent. En el seu fantàstic català explicà tot el seu procés d’iniciació no tant sols a la construcció d’embarcacions, sinó també a l’ iniciació en el bricolatge. La “Ona Windblue” fou construïda en una plaça pública, a l’exterior, en companyia de tots aquells curiosos que s’aturaven a veure la seva feina. Una bona definició de les necessitats, capacitats i exigències li permeté de triar el model més adequat abans d’iniciar els treballs. Desprès, segons ell, tot fou més senzill del que pensava. La seva barca disposa de dues veles, un parell de rems, un parell de braços i un cervell més ben moblat del que hom pot pensar per les seves aventures marítimes. El seu primer viatge remuntà la costa catalana fins a terres franceses. Dormint i cuinant a bord del seu bot. L’any passat s’atreví a materialitzar el seu somni de “saltar” fins a Eivissa. Una aventura ja relatada en el darrer butlletí de La Mar d’Amics, però que en la veu del seu protagonista fou un dels millors moments de la vetllada.

La Tertúlia Marinera de gener ja és història. El proper mes xerrarem sobre la relació que hi ha entre la vela tradicional i l’art.
La cita serà el 20 de febrer. Us hi esperem!

dijous, 7 de gener del 2010

2010: Any de la gent de mar

El Consell de l'Organització Marítima Internacional (OMI), a Londres (del 29 de juny al 3 juliol de 2009), va acordar que el tema de l'any 2010 per al Dia Marítim Mundial serà "2010: Any de la gent de mar", fent seva una proposta de Secretari General de l'OMI Efthimios E. Mitropoulos.

El tema: "2010: Any de la gent de mar"- que se celebrarà durant tot l'any i també en un acte paral•lel el Dia Marítim Mundial a Argentina - va ser seleccionat per donar a l'OMI i a la comunitat marítima internacional l'oportunitat de retre homenatge als marins del món, per la seva contribució única a la societat i en el reconeixement de els riscos que els correspon, en l'exercici de les seves funcions en un entorn sovint hostil. Durant la proposta el Secretari General Mitropoulos va dir que "els perills que enfronta la gent de mar (1,5 milions de persones al món): els atacs pirates, les detencions injustificades i l'abandonament ; juntament amb la imminent escassetat d'oficials dels vaixells, fan que sigui cada vegada sigui més necessari de prendre mesures immediates i eficaces per prevenir una situació de desenvolupament en què els vaixells no estan tripulats per personal qualificat suficient ".

El tema es complementa amb la campanya: "Anar a la mar!", per atraure nous operadors en el sector del transport marítim, que es va iniciar el novembre de 2008 en associació amb l'Organització Internacional del Treball, la "Taula Rodona" d’organitzacions de la indústria del transport marítim i de la International Transport Workers 'Federation. També està d'acord amb l'examen ampli, iniciat el 2006, del Conveni Internacional sobre Normes de Formació, Titulació i Guàrdia per a la Gent de Mar (STCW). Un cop aprovades, les esmenes proposades en el Conveni STCW i el Codi proporcionarà les normes globals necessàries per a la formació i la certificació de la gent de mar per a vaixells tecnològicament avançats, d’avui i pervenir.

"Anar a la mar!"

Una campanya per atraure nous operadors a la indústria naviliera

L'escassetat mundial de gent de mar, especialment oficials, i ja ha assolit proporcions greus, amenaçant el futur de la indústria naviliera internacional, que és la sang vital del comerç mundial. Els informes recents han identificat un requisit actual de l'oferta oficial de 498.000 el 2008, amb un dèficit oficial de 34.000. Aquesta xifra s'espera que augmenti a un dèficit oficial de 83.900 el 2012.

El dilluns 17 de novembre, alts càrrecs de l'Organització Internacional del Treball, de la "Taula Rodona" de la navegació ONG - BimC, ICS / ESF, INTERCARGO i INTERTANKO - i de la Federació Internacional de Treballadors del Transport es van unir al Secretari General de l'OMI Efthimios Mitropoulos, en el llançament d'un nova i important campanya per abordar el problema.

dimarts, 5 de gener del 2010

Amarrar gairebé de franc.


Pot sobtar de llegir una notícia com la que ens acaba d’arribar de la Comunitat Autònoma de Galicia. El 30 de desembre de 2009 publicava en el seu diari oficial la «Lei de Orzamentos de Galicia para 2010», que modifica la llei 6/2003 sobre taxes que permetrà una reducció de fins el 90% de les taxes portuàries per les embarcacions tradicionals, diu així (no ho he traduït):

e) Nas concesións ou autorizacións de dominio público portuario outorgadas a entidades náuticas ou culturais sen ánimo de lucro para actividades de ensinanza da náutica deportiva ou de conservación ou recuperación de embarcacións tradicionais terá unha bonificación do 90% no que se refire exclusivamente a estas actividades, sempre que non sexan obxecto de explotación económica.

De tot plegar i del text de la llei es desprenen, segons la Federació Galega per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, dues conseqüències importants:

1) La reducció del 90% en la tarifa X5 (tarifa a nivell estatal amb el nom de G5) per les embarcacions tradicionals.

2) Suposa fins una reducció d’un 50% per les entitats que tinguin instal•lacions pròpies, en aigües dels Ports de Galicia, i realitzin activitats esportives i culturals, com ho són l’impuls i la difusió del patrimoni marítim en general i el de les embarcacions tradicionals en particular. La reducció a aplicar està en funció de l’ importància d’aquestes activitats.

Una molt bona notícia pels nostres bons amics gallecs. Una esperança per a la resta de l’estat. En el fons no podem sentir sinó una enveja sana envers ells. Però cal pensar que aquest petit triomf ha estat de ben segur fruït d’un treball de fons. D’un treball en comú, sumat, de la majoria de les associacions que conformen la seva activa Federació. A Catalunya ens queda molta feina a fer. Per un cop el nostre país no lidera una activitat. Potser ens hem mirat tots plegats en excés el borrissol del melic? Aquesta és la forma de protegir el patrimoni marítim, d’ajudar a la seva difusió i manteniment. Què esperarà Ports de la Generalitat a proposar una modificació de les seves taxes que ajudi a la nostra minsa flota? De quants vaixells parlem: 100, 150, 200,... a tota Catalunya? Sumant-los tots. En un sol port com el Marina Palamós n’hi ha més de 800 embarcacions amarrades. Desconec quants amarradors hi ha globalment al nostre país, però dubto que ajudar a les barques tradicionals catalanes superés en cap cas l’un per cent. Un fet que cal saber llegir entre les línies, sempre espesses dels textos legals, és que parla d’entitats nàutiques o culturals sense ànim de lucre, per tant, de les seves instal•lacions i de les barques de la seva titularitat es sobreentén. Ben poques barques de la nostra mediterrània podrien acollir-se a aquesta substancial rebaixa.
De ben segur que sortiran veus que diran que aquesta mesura és discriminatòria. D’altres que discutiran quin són els criteris per qualificar una barca de tradicional o no. Alguns que voldrien aprofitar la seva aplicació per fer passar bou per bèstia grossa. Però allò que ens cal és treballar plegats perquè aquestes petites victòries no quedin tant lluny de casa.

dissabte, 2 de gener del 2010

Navegant entre bits.


Navegant per la xarxa tot cercant documentació sobre el port de Delf, que ara pertany a la vila holandesa de Rotterdam m’he trobat aquesta relació de pàgines web que fan referència a diferents projectes de construcció de rèpliques de vaixells, al seu manteniment, etc. Una llista per llargar amarres, hissar les veles i perdre’s en l’ immensitat d’Internet perdent de vista la costa i tot gaudint des de la comoditat de la nostra llar.

Fent una ullada queda força clar que el nostre moviment de recuperació patrimonial marítim es troba a les beceroles. Queda molta feina a fer. Cal aprendre d’aquells que ens porten anys d’avantatge, donar a conèixer altres realitats i esperonar administracions, museus, associacions, empreses per ser capaços de gestionar projectes de recuperació i/o construcció de rèpliques que siguin capaces de fer entendre el sentit de la navegació. Fins ara molts ens conformem amb la nostra barca -que ens estimem i mimem - sense ser capaços d’anar més enllà, de pensar en col•lectiu, en plural. Sembla clar, desprès de la navegació proposada, que és necessari un canvi de mentalitat. El patrimoni marítim no només l’hem de salvar amb els diners de la nostra butxaca. Això és mirar petit, prim. Les nostres associacions són petites, cosa que impedeix l’assoliment de projectes importants. Cal un treball més global, en xarxa, que permeti sumar - i no dividir - els esforços, aprofitant les energies, els coneixements, els contactes, d’aquesta suma de persones.
Ara que comença un nou any i una nova dècada pot ser un bon moment (és una excusa com una altra, ja que tots els moments ho són de bons) per prendre embranzida, analitzar la situació i planejar nous projectes, amb ambició, pel futur del associacionisme patrimonial marítim, de la difusió de la navegació tradicional i finalment per un retrobament de les persones amb el mar.

Rèpliques de vaixells de vela històrics

Projectes a Holanda i Bèlgica

• VOC Schip Batavia / Admiraalsschip de Zeven Provinciën -

• Kamper Hanze Kogge -

• Het Utrechts Statenjacht -

• Clipper Stad Amsterdam -

• De Gentse Barge -

• Stichting loodskotter Eems -

• De Egmonder Pinck -

Projectes que fan referència a vaixells d’origen Holandès.
• VOC- ship 'duyfken' -

• Mayflower II -

The Half Moon / De Halve Maen -

• Half Moon Voyage of Discovery - (veure vídeo)

• Tall Ship Kalmar Nyckel -

Altres projectes

• Hermione -

• Die Kieler HanseKogge -

• Endeavour -

• La Galère La Liberté -

• The Lady Washington -

• Shtandart Project -

• The Mary Rose -

• VASA museum -

• The Golden Hinde Sailing Ship -

• The East India Man Götheborg -

• Amistad America -

• The Grand Turk -

• STOCKHOLMSBRIGGEN -

• The eight gun ketch NONSUCH -

• Columbus' Santa Maria -