dilluns, 27 d’octubre del 2008

Treballem en la Tempesta.


La frase és poc adequada pel món mariner. És el desig de qualsevol persona que s’embarca el mantenir-se lluny de les galernes, però quan t’hi trobes cal capejar-la desprès d’un bon xafarranxo a coberta. La Tempesta de la que parlem és un bot de poc més de divuit pams bastit a Palamós l’any 1947 per en Batista Fiblà. Té com a característica que incorpora un motor Parg de 2,5 CV fet artesanalment en bronze a la mateixa vila pel Tallers Miró durant la postguerra civil (1936-39). Aquesta barca ha navegat de forma continuada fins fa pocs anys. El seu actual propietari recorda els temps en que es trobava a la platja de la Catifa, abans de transformar-se en un espai tècnic més del port pesquer i del Club Nàutic Costa Brava. Escoltar els sentiments que expressa en parlar en Pere Garrosset sobre el seu bot predisposa a donar un cop de mà per tornar la Tempesta en mar.

La barca patí aquest passat hivern un seguit de bretolades en el varador de la platja gran de Palamós. La darrera d’aquestes la deixà esventrada i amb el nas trencat contra una de les casetes del motor que es troben a llevant d’aquesta platja. Feia pena! Una trucada recíproca entre l’armador i l’associació feu què en poques hores el malmès buc reposés dins del Varador de La Mar d’Amics de la Pedrera del port. Dies desprès la Junta Directiva es reunia en sessió ordinària i el tema de la restauració sorgí de forma natural. Desprès de les sinèrgies que possibilitaren la recuperació de la Elvira, la proposta de reparar la petita barca semblava una tasca senzilla. De primer demanàrem la col·laboració del company Ricardo Canalda, el nostre calafat particular -per dir-ho així-. Aquest respongué afirmativament. Desprès només calia parlar amb l’armador i expressar-li la intenció de la Junta. Incrèdul en un primer moment i agraït finalment, en Pere donà la seva conformitat al assumpte.

En programar les activitats de la temporada 2008-2009, la necessitat de crear una jornada de treball comunitari mensual es materialitzà en el RECUPEREM PATRIMONI! D’aquesta forma regularitzàvem un treball de forma que no distragués altres activitats de l’associació. L’experiència és la mare de la ciència! Tots els que hi participarem hem après tècniques desconegudes, però no calia repetir els errors de desgast haguts amb els treballs a la Elvira.

Mans a l’obra la sessió de treball de setembre serví per posar en condicions el Varador fent tasques de neteja i muntant la carpa de vuit per quatre metres que cobreix una porció d’aquest espai. A l’octubre s’iniciaren de debò els treballs sobre la Tempesta. Fou retirada tota la pintura del costat d’estribord i retirades dues taules, de les que estaven en pitjor estat, per valorar l’estat general de la barca. A banda del més evident es descobrí que algunes de les quadernes que semblaven en bon estat estaven podrides i que la tasca de reclavar el folre seria més lenta del esperat ja que abans caldria canviar-les. En la propera sessió l’objectiu és deixar-la a punt per ser exhibida a l'Espai de Marina Tradicional del Saló Nàutic de Barcelona com a barca en restauració. En ell s’hi faran dues sessions de treball de dues hores, els dissabtes d’onze a una del migdia.

En paral·lel d’altres socis han iniciat les tasques de reparació i recuperació de les seves embarcacions. Així en Xavi Ros s’hi ha posat de valent amb la Falipana; i en Gabi Juanes amb Sa Lluça. Esperen els seus benefactors la Lot i una que arribarà en properes jornades, la Joma. Quin goig fa veure el Varador amb tanta activitat!En un món materialista i que valora tant poc l’esforç, sobretot el físic, cedir unes hores del treball d’un en tasques que trenquen la monotonia de la nostra professió -aquella amb que ens guanyem el salari- és una actitud positiva envers la societat. Potser no som una ONG dedicada a resoldre els problemes alimentaris mundials, però amb el nostre petit gra de sorra, aconseguirem que no es perdi una forma de navegar que forma part de la nostra història. I recordem que qui perd la història perd la identitat. JSG

dilluns, 20 d’octubre del 2008

Sortida Cultural: Museu del Mar de Lloret



El dissabte dia 25 d’octubre La Mar d’Amics continua amb les Sortides Culturals. Aquest cop el destí serà el Museu del Mar de la vila de Lloret de Mar. Aquest centre cultural compta amb 5 eixos principals d'interpretació de la història marinera de Lloret: Fills de Lloret, Mare Nostrum, Navegant el món, Lloret després dels velers i Més enllà de la platja, amb un important llegat de maquetisme naval: Lloret mira al futur.

L’equipament compta amb una col·lecció de maquetes de vaixells que els experts, qualifiquen d’extraordinària i una col·lecció d’altres objectes i materials que contribueixen decisivament a la comunicació dels temes que s'exposen.

La tematització per presentar aquests 5 àmbits és un viatge. Un viatge que s’inicia amb els records anteriors a la que després i durant molts segles ha estat la relació de la vila de Lloret amb el mar. L’origen es perd en el temps: en un passat remot que intuïm amb les peces de ceràmica dels ibers, de l’època medieval... que s’hi exposen, fins a situar-nos al final del mil·lenni.

El recorregut museístic continua amb objectes, pintures i eines, tot un valuós testimoniatge que ens acosta a l’etapa dels viatges i el comerç de cabotatge per la Mediterrània i les grans aventures d’altura dels pilots i navegants lloretencs.

Abans però, ens acostarem a l’exposició de Modelisme Naval que de forma temporal es troba a la Sala d’Exposicions de l’Antic Sindicat. en ella podrem veure una mostra de la capacitat constructiva de les drassanes d’aquella vila entre finals del segle XVIII i l’últim terç del segle XIX. En aquella vila si construïren 1fragata, 5 corbetes, 36 bergantins, 56 pollacres, 6 bergantins-goleta, 2 pollacres goleta, 7 goletes i 24 embarccions d’altres tipologies. Tota una flota en poc menys de cent anys.

La cita és el dissabte al matí al varador on sortirem puntuals a les 9,30 hores. Us esperem a tots!

diumenge, 19 d’octubre del 2008

Joan Cristòfor Colom a la Tertúlia Marinera

Ahir, 18 d’octubre, es celebrà la Tertúlia Marinera a la Casa del Mar de Palamós. El seu tema: Cristòfor Colom, un almirall català?, fou capaç de convocar fins a vint-i-cinc persones de totes edats per escoltar les opinions de Joaquim Ullan i de la Eva Sans de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya. Però una tertúlia és quelcom més que la intervenció d’uns ponents i la tarda d’ahir fou rica en preguntes, opinions i dubtes. Es parlà de diferents aspectes sobre la tergiversació de la història per motius primer econòmics i desprès polítics. La quantitat de dades aportades per aquests investigadors que recolzen els estudis de Jordi Balveny aclarien alguns dels dubtes de les persones més escèptiques presents Per altra banda els convidats presentaren el projecte de reconstrucció històrica fet a la vila de Pals el prop passat mes d’agost coincidint amb el 516 aniversari de la partida de les tres naus en direcció al nou món, activitat que pretenen convertir en periòdica i creixent, l’any vinent l’aposta és per teatralitzar la partida de les tres naus des de la platja de Pals. Una iniciativa que ja compte amb el suport de l’Ajuntament d’aquella vila.

El nom de Joan Cristòfor Colom sorgí durant la sessió en explicar l’origen català de la família del doble descobridor. Doble descobridor ja que segons coneixeran els presents l’almirall ja havia trepitjat terra americana -concretament Terranova- en una expedició portuguesa un parell de desenes d’anys abans de la data tant oficialment celebrada.

La propera Tertúlia serà al Saló Nàutic de Barcelona, el dissabte 15 de novembre, amb la presentació a aquella vila del llibre Paraules de Mar, editat per la nostra entitat.

dilluns, 13 d’octubre del 2008

Calendari d'activitats de la Marina Tradicional

A partir d'avui a l'encapçalament de les Notícies de la nostra web hi trobareu el Calendari d'Activitats de la Marina Tradicional. En ell mirarem de reflectir-hi totes les cites que ens arriben relacionades amb el patrimoni marítim i la navegació tradicional. Desitgem que aquesta sigui una eina útil per a decidir-vos a participar en els diferents events que es programen de forma oberta per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i per les entitats associades a ella. Amb tot romanem oberts a incloure aquelles activitats organitzades per altres associacions o entitats que ens facin arribar les seves propostes.
Per consultar-ho tant sols cal posar el cursor sobre un dels rectangles vermells del calendari i immediatament apareixerà la informació a la part inferior d'aquest.

dijous, 9 d’octubre del 2008

Seguim recuperant patrimoni!


Fou una nova cita de treball comunitari per a salvar i mantenir el nostre patrimoni marítim. En un matí de sol i bona part de la tarda continuaren els treballs sobre la “Tempesta” i la “Felipana”. Cremant capes de pintura i llevant algunes taules del folre per conèixer millor l’abast de la tragèdia.

La “Tempesta” tot i la valoració inicial abastarà més feina de la estimada inicialment. El mal estat de conservació d’alguna de les quadernes que inicialment es valoraren com a bones i algunes reparacions poc encertades obligaran a un treball més intens. La bona notícia és que desprès de l’intens treball del hivern anterior en la “Elvira”, les mesures de la petita barca ajuden a veure els progressos més fàcilment.

L’amic Xavi Ros ha iniciat de forma seriosa la recuperació d’una de les poques joies que resten del patrimoni de la Costa Brava: la Felipana. La voluntat de l’armador de tornar a fer navegar a vela ha estat recolzada per la resta de companys prestant el seu treball i coneixements. Molta feina per endavant per la voluntat d’aquest jove, un exemple estrany entre aquells que ens movem en el món patrimonial.