dimarts, 30 de setembre del 2008

Sortida Cultural: Estació de Salvament de Sant Feliu de Guíxols.

Potser el més sorprenent de tota la història de l’Estació de Salvament ubicada al capdamunt del turó dels Guíxols és que l’embarcació que en ella s’hi troba mai s’emprà per fer un rescat. Tant de bo els helicòpters, ambulàncies i vehicles de bombers se’ns arribessin a rovellar sense usar-los per manca d’accidents.

La visita arrencà a l’exterior del bell edifici amb l’explicació de la importància del monticle on ens trobàvem, del seu passat ibèric i de les restes del port medieval. També aprenguérem que el mot “guíxols” ve, segurament, de la llengua d’aquest antecessors dels catalans que ja hi eren fa uns quatre mil anys. Ves per on! Durant anys hem expressat un mot en la llengua dels nostres rebesavis i no ho sabíem. Un cop dins la caseta l’embarcació de salvament i el seu carro d’avarar ocupen bona part de la part baixa de l’edifici. Resulten curiosos el sistema de cambres estanques a proa i popa i les xumaceres dels rems. Es tracta d’una embarcació de propulsió bàsicament a rem que podia aparellar fins a tres veles. Entre els objectes interessants es troben les plaques d’instruccions en diferents idiomes que eren llançades als vaixells en perill i que calia evacuar, un canó llançacaps i un andarivell muntat a la part superior de l’edifici. L’activitat es completà amb el visionat d’un vídeo on es poden veure destacades imatges del port ganxó amb grans bastiments comercials dins de la antiga badia i ara port de Sant Feliu. Una visita recomanable per aquells que visitin la vila.

El grup de socis i sòcies no abandonà la vila veïna sense atansar-se a l’ermita de Sant Elm on hi ha una placa commemorativa on gravat a la pedra s’hi pot llegir: “Des d’aquesta trona de Sant Elm, Ferran Agulló intuí la idea de batejar la Costa Brava”. Era per tant visita obligada en aquests dies on es celebra el centenari de tal fet. La visió del tall de rocam entre aquell punt i la vila emmurallada de Tossa de Mar només reforçà el nostre desig de tornar a navegar, posant la proa a garbí i ben aterrat per conèixer de ben a prop tota roca i racó, tota cala i rec.

Salut!

divendres, 26 de setembre del 2008

L’Elvira a Sant Feliu de Guíxols



En el saló de sessions de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha estat signada la cessió de la barca d’encerclament “Elvira”. L’acte protocol·lari protagonitzat per l’alcalde de la vila ganxona Pere Albó i pel president de La Mar d’Amics Jordi Salvador, amb la presència del secretari municipal i de bona part de la junta de l’associació ha comptat amb la presència dels mitjans de comunicació locals.

Amb aquest acte es tanca una etapa de treball per la recuperació d’un bastiment construït l’any 1942 que havia d’ésser desballestat en virtut dels ajuts comunitaris per la reducció de la flota pesquera. El treball realitzat per La Mar d’Amics durant els passats hivern i primavera han permès de disposar d’una embarcació que ja fa uns mesos es torna a trobar surant plàcidament al moll de ponent del port palamosí. Alhora, però, s’inicia una nova etapa de col·laboració amb el municipi de Sant Feliu que tindrà per objectius finir la rehabilitació del vaixell posant al dia el seu motor i instal·lacions elèctriques i de comunicacions i per altra banda col·laborar i participar en els events marítims de la esmentada vila.

L’assemblea extraordinària celebrada aquest estiu acordà per unanimitat aquesta donació en el ben entès que la tasca de recuperació del vaixell havia estat un èxit. A partir d’ara tant l’Ajuntament de Sant Feliu com el Cicle Formatiu de Manteniment d’Embarcacions es faran càrrec d’ell. Reservant, tal com esmenta el contracte de cessió, unes jornades anuals pel gaudi dels socis i sòcies de l’entitat donant.

És doncs una notícia absolutament positiva per La Mar d'Amics que permetrà tanmateix dedicar els seus esforços a d’altres embarcacions -d’eslores més adequades- que precisen un treball important per evitar la seva pèrdua.
----------
A continuació podeu llegir la crònica amb la qual anunciava Radio Palamós la notícia el dijous 25 de setembre de 2008.

La Mar d'Amics dóna una embarcació a Sant Feliu de Guíxols.

L’Associació La Mar d’Amics dóna a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols una embarcació de pesca que ha rehabilitat totalment. Es tracta de l’Elvira, una antiga teranyina amb base al port de Palamós, que anava a ser desballestada i que aquesta entitat va decidir recuperar.
La Mar d’Amics és una associació que té la seu a Palamós i està dedicada a la recuperació del patrimoni marítim i a la difusió de la navegació tradicional. En aquest marc, es va decidir recuperar l'Elvira, una teranyina que estava a punt de ser destruïda. Jordi Salvador és el president de La Mar d'Amics.


"De sobte ens enterem a través d'un pescador, d'un soci de la nostra entitat, En ricardo, de què l'anaven a desballestar, que l'anaven a aixarfar aquí mateix sobre el moll del port de Palamós amb una excavadora. No és el primer cop que passa això. De fet la mateixa setmana al port de BArcelona n'aixafaren cinc amb un valor patrimonial semblant al cas de l'Elvira. Però per sort en aquest cas ens en adonarem i tinguèrem temps de gestionar-ne la seva salvació. La gent de La Mar d'Amics ens hi vàrem posar i això vol dir que un cop fetes les gestions oportunes la barca ja en el varador es fa netejar, rascar tota, canviar les taules, calafatar. Fins i tot se li ha fet un pont nou donat el mal estat de l'original. el trenta-u de març d'aquest any la varem tornar a avarar en mar al Port Marina de Palamós".


L'Elvira es va construir l'any 1942 a l'Ametlla de Mar i va ser una de les embarcacions de 'caleros' que, als anys 60, va emigrar cap a Palamós. Després de fer-se'n càrrec l'any passat, La Mar d'Amics l'ha restaurat totalment. Un cop aconseguit aquest objectiu, l'entitat havia de decidir què fer amb el vell pesquer. La Mar d’Amics diu que fa la donació a Sant Feliu perquè Palamós no s’hi ha interessat.


"Evidentment, havien passat vuit mesos s'havia comunicat per dues vegades a l'Ajuntament de Palamós a travé de la regidora de Cultura. S'havia entregat el projecte un parell de cops, però no havíem rebut cap mena de resposta. Va ser a partir de llavors quan es va plantejar aquest tema de cedcir la barca a l'Ajuntament de Sant Feliu. La nostra entitat va celebrar un Assemblea General i en ella es va decidir que el millor era que aquesta barca estigués allà.

Per què servirà aquesta barca? en principi l'objectiu és doble per una banda serà un vaixell de l'Ajuntament -un vaixell insignia-, i per l'altra banda estarà lligada al cicle formatiu de manteniment d'embarcacions. Aquell pel qual tant va plorar Palamós quan es va perdre. Serà una barca que servirà: una per a fer pràctiques de manteniment, i dues per a fer les pràctiques de navegació que els alumnes del cicle formatiu que en el segon any fan els estudis per la titulació professinal de patró portuari".


La Mar d'Amics i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols han firmat aquest mateix matí el conveni pel qual la teranyina Elvira passa a formar part del patrimoni marítim d'aquest municipi.
Cap d'informatius de Radio Palamós: Jordi Rodríguez.

dimarts, 23 de setembre del 2008

De nou les Tertúlies Marineres

El passat dissabte dia 20 de setembre s’inicià la segona temporada de les Tertúlies Marineres a Palamós. En el comiat de l’espai que les veié nàixer, el Punt d’Informació Juvenil, s’hi aplegaren una vintena de persones amants de la mar i la navegació. El tema: l’Experiència marinera de Brest’08: imatges i comentaris, era del tot suggerent pels amics de les vergues, les antenes i les veles.

La presencia del company David, armador del Sant Elm, de Cadaquès aportà un bon nombre d’imatges a la sessió. La més impactant de totes elles era l’abordatge d’un Pen Duick a una pneumàtica i el rescat dels tripulants de la darrera durant la regata entre Brest i Douarnenez. Amb responsabilitat de la segona que semblava voler creuar la proa del veler potser per fer alguna fotografia. Finalment, sans i estalvis els tripulants i els tertulians de la impressió que causaren les imatges, es procedí a la visualització del vídeo oficial de la festa marinera que aportà en Vicente Garcia-Delgado.

La nostra entitat presentà un muntatge videogràfic fet a partir de centenars de fotografies de tots els membres de la delegació presents a la ciutat bretona. Comentaris i anècdotes de tota mena s’intercanviaren entre aquells que tingueren el temps i la sort de poder viure la inoblidable experiència i els altres assistents.

Les Tertúlies Marineres es desplacen d’indret cap a un de més adequat: la Casa del Mar de Palamós. Així doncs el proper 18 d’octubre la cita serà a la Plaça de la Catifa, ben a prop del port i just al darrera del restaurant la Pepa Caneja, a les 17 hores. El tema donarà per parlar-ne: Cristòfol Colom un almirall català? Just desprès del 516 aniversari del descobriment d’Amèrica les tesis presentades per la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya volen demostrar que Cristòfol Colom no feu el viatge cap a ponent gràcies a la corona de Castella sinó als reis catalans, i que entre les seves hipòtesis més contrastades està el recentment descobriment de l’antic port de Pals, des d’on suposadament sortí l’expedició transatlàntica. Serà bo d’escoltar i debatre aquesta reescriptura de la història. Així doncs, segons els historiadors de la Fundació, el “Puerto de Palos” no era més que el port de Pals. Ben a la vora de la nostra vila.

dissabte, 6 de setembre del 2008

Queda inaugurada aquesta exposició!



Obrir una exposició la primera setmana de setembre, just quan la major part de les persones viuen la seva primera setmana laboral i es retroben amb el despertador, els problemes, les reunions o la cadena desprès de les vacances, no és potser la millor data per reunir personal. I això va passar ahir al Centre Cultural La Gorga durant la inauguració de l’exposició fotogràfica El Llenguatge de la Mar,d’en Pere de Prada. De fet, per no ser-hi, no hi havia ni l’artista. Aquest tenia una excusa més que justificada per l’entorn mariner: estava navegant a bord del Far de Barcelona per la costa dels Països Baixos. Qui sí que hi eren els pares de l’artista, en Pere i la Maijo, que el representaren àmpliament. Fou una inauguració en família fins l’arribada d’algun convidat i dels amics de A Tot Drap de Sant Pol de Mar. Aquests arribaren com ho fan els bons mariners, per mar. La barca de sardinal, Sant Pau, que rebé l’aigua beneïda fa pocs dies recalà en el nostre port de Palamós camí de L’Escala. La seva aparició a l’espai de la Sala Polivalent fou una alegria per tots els que allà hi eren.

La cerimònia d’inauguració quedà resumida a les quatre paraules dites pel president de La Mar d’Amics a petició de la Regidora de Cultura. Aquest es prengué la sol·licitud al peu de la lletra i el seu discurs fou literalment de quatre paraules: “Queda - inaugurada - aquesta - exposició”. La gent somrigué al final d’una intervenció tant “lluïda”. Evidentment no calgué emprar els dispositius d’amplificació electrònica previstos per l’acte, ja que el caire institucional - desenfadat i la minsa munió de persones congregades permeté fer-ne via amb una prestesa.

De l’exposició val a dir que les fotografies d’en Pere de Prada traspuen el seu amor pel mar. Moltes de les persones relacionades amb el Patrimoni Marítim coneixen el fotògraf des de fa anys -tot i que és molt jove- navegant amb el seu pare a bord de la Santa Espina o de la Farigola. Ara que s’ha enrolat en un vaixell més gran, el Far de Barcelona, el fotògraf té la capacitat de captar els moments sublims que envolten la navegació costanera i d’alçada. Les imatges de l’exposició, preses durant la Tall Ships Races 2007 a la Mediterrània, mostren diferents aspectes de la vida a bord, de l’aigua del mar en diferents estats, dels velers, de les eixàrcies. Fotografies de diferents mesures i de bona qualitat. Una delícia per tothom que gaudeixi amb el mar com a teló de fons. L’exposició és fa curta. Hom podria estar mirant, observant aquestes imatges molt més temps per la pau que són capaces de transmetre. El qui escriu s’enamorà d’una d’elles, de les petites, en un racó de l’exposició. En ella s’hi veu un veler, un horitzó molt baix i s’hi entreveu una lluna. Gairebé no té color. Formidable!

Podreu visitar El Llenguatge de la Mar fins el 28 de setembre de 2008. De dimarts a dissabte de 18 a 20 hores i els diumenges de 12 a 14 hores a la Sala Polivalent del Centre Cultural La Gorga de Palamós (just al darrera de l’església).