dissabte, 6 de setembre del 2008

Queda inaugurada aquesta exposició!



Obrir una exposició la primera setmana de setembre, just quan la major part de les persones viuen la seva primera setmana laboral i es retroben amb el despertador, els problemes, les reunions o la cadena desprès de les vacances, no és potser la millor data per reunir personal. I això va passar ahir al Centre Cultural La Gorga durant la inauguració de l’exposició fotogràfica El Llenguatge de la Mar,d’en Pere de Prada. De fet, per no ser-hi, no hi havia ni l’artista. Aquest tenia una excusa més que justificada per l’entorn mariner: estava navegant a bord del Far de Barcelona per la costa dels Països Baixos. Qui sí que hi eren els pares de l’artista, en Pere i la Maijo, que el representaren àmpliament. Fou una inauguració en família fins l’arribada d’algun convidat i dels amics de A Tot Drap de Sant Pol de Mar. Aquests arribaren com ho fan els bons mariners, per mar. La barca de sardinal, Sant Pau, que rebé l’aigua beneïda fa pocs dies recalà en el nostre port de Palamós camí de L’Escala. La seva aparició a l’espai de la Sala Polivalent fou una alegria per tots els que allà hi eren.

La cerimònia d’inauguració quedà resumida a les quatre paraules dites pel president de La Mar d’Amics a petició de la Regidora de Cultura. Aquest es prengué la sol·licitud al peu de la lletra i el seu discurs fou literalment de quatre paraules: “Queda - inaugurada - aquesta - exposició”. La gent somrigué al final d’una intervenció tant “lluïda”. Evidentment no calgué emprar els dispositius d’amplificació electrònica previstos per l’acte, ja que el caire institucional - desenfadat i la minsa munió de persones congregades permeté fer-ne via amb una prestesa.

De l’exposició val a dir que les fotografies d’en Pere de Prada traspuen el seu amor pel mar. Moltes de les persones relacionades amb el Patrimoni Marítim coneixen el fotògraf des de fa anys -tot i que és molt jove- navegant amb el seu pare a bord de la Santa Espina o de la Farigola. Ara que s’ha enrolat en un vaixell més gran, el Far de Barcelona, el fotògraf té la capacitat de captar els moments sublims que envolten la navegació costanera i d’alçada. Les imatges de l’exposició, preses durant la Tall Ships Races 2007 a la Mediterrània, mostren diferents aspectes de la vida a bord, de l’aigua del mar en diferents estats, dels velers, de les eixàrcies. Fotografies de diferents mesures i de bona qualitat. Una delícia per tothom que gaudeixi amb el mar com a teló de fons. L’exposició és fa curta. Hom podria estar mirant, observant aquestes imatges molt més temps per la pau que són capaces de transmetre. El qui escriu s’enamorà d’una d’elles, de les petites, en un racó de l’exposició. En ella s’hi veu un veler, un horitzó molt baix i s’hi entreveu una lluna. Gairebé no té color. Formidable!

Podreu visitar El Llenguatge de la Mar fins el 28 de setembre de 2008. De dimarts a dissabte de 18 a 20 hores i els diumenges de 12 a 14 hores a la Sala Polivalent del Centre Cultural La Gorga de Palamós (just al darrera de l’església).