dimarts, 1 de juny del 2010

Palamós Terra de Mar 2010


Del 28 al 30 de maig de 2010 s'ha celebrat el festival mariner de la nostra vila. Els socis i sòcies de La Mar d'Amics hi han participat plenament amb les seves embarcacions: Pepeta, Pollosa, Capitán Valdés, El Fifi, Rafael i Cyrano. Aquestes foren el pal de paller de la IX Trobada d'Embarcacions Tradicionals que es desenvolupà el dissabte. NdR.
IMPORTANT: No us perdreu l'encès debat que s'ha obert en aquest enllaç:
http://elmareselcami.blogspot.com/2010/06/reflexions-partir-de-palamos-terra-de.html

------

Una edició més l’àmplia i variada oferta d’activitats incloses dins el Palamós, Terra de Mar ha estat un dels elements més valorats pels aproximadament 20 mil visitants que durant tot aquest cap de setmana, del 28 al 30 de maig, han passat pel port de Palamós, escenari de la cinquena edició d’aquest festival marítim català que té com a eix central la cultura i tradicions marineres.

El bateig de mar en vaixell d’època, visites guiades a diverses embarcacions participants, els tallers mariners, el concurs de fotografia, mostra d’oficis del mar o el concurs de ranxos mariners, han estat algunes de les activitats més participades, amb un públic estimat d’unes 12 mil persones. D’aquesta manera l’organització ha aconseguit plenament un dels principals objectius d’aquesta gran festa marítima: la participació activa del públic visitant.

L’ESPAI D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA MARINA
L’edició d’enguany del Palamós, Terra de Mar ha fet èmfasi especial en els vaixells i els organismes d’investigació científica marina. És per això que en l’àmbit dels vaixells participants s’ha destacat la presència de tres vaixells oceanogràfics, concretament el Cornide de Saavedra (del Instituto Español de Oceanografía), el Rígel (del Instituto Hidrográfico de la Marina-Armada Española), i del vaixell Thetis (d’arqueologia subaquàtica de la Generalitat).

Aquestes unitats han estat visitades pel públic del festival (només el dissabte el Cornide de Saavedra va ser visitat per unes 1.500 persones) coneixent de prop com es treballen les campanyes oceanogràfiques i d’investigació marina des d’aquests vaixells i amb quina tecnologia. Dins aquest àmbit científic cal destacar que el festival mariner Palamós, Terra de Mar, ha inclòs també una gran carpa ubicada al port on es mostraran diverses exposicions relacionades amb les principals institucions d’investigació marina de l’Estat, on es podrà conèixer les seves tasques i projectes.

UNA ÀMPLIA MOSTRA D’EMBARCACIONS
Un dels principals atractius del Palamós, Terra de Mar és que aquesta activitat esdevé punt de trobada d’embarcacions clàssiques i tradicionals, on el port de Palamós acull tota mena de vaixells, bots, llaguts, velers de tot tipus i embarcacions a motor, que permeten conèixer de primera mà bona part del patrimoni marítim català que ha sabut superar el temps i les modes. L’organització preveu que el nombre de vaixells inscrits acabi superant la cinquantena d’embarcacions.

Enguany s’ha comptat amb la participació d’alguns dels velers tradicionals més importants a Catalunya com és el cas del pailebot Santa Eulàlia, i la goleta Far Barcelona.

Precisament aquests dos vaixells i durant la setmana (de dimarts a divendres) han avançat les activitats del festival realitzant navegacions i batejos de mar amb un total de 550 escolars de la vila, des de P-5 a ESO.

Aquesta festa marítima també ha permès durant el cap de setmana al públic adult i de manera gratuïta, poder navegar amb aquests velers mitjançant l’activitat -Bateig de mar- o bé realitzar visites guiades a la majoria d’aquestes embarcacions clàssiques així com altres tipus de vaixells de treball. Aquest és el cas del remolcador Punta Mayor de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat. Dins l’àmbit dels vaixells de treball també s’ha comptat amb embarcacions de pesca del port de Palamós.

UN VENTALL D’ACTIVITATS MARINERES
Un dels objectius principals d’aquest festival mariner de la Costa Brava, és que el públic participi de manera activa i gratuïta en totes i cadascuna de les seves propostes. En són exemple els diversos tallers mariners: taller de pesca responsable, taller de pesca amb canya, o el taller de nusos mariners; la Mostra de Destresa Marinera o bé el Mercat Tradicional Mariner.

El públic del festival també ha participat en les descobertes del litoral palamosí, amb recorreguts guiats per la costa del municipi mitjançant les quals descobrir els seus referents mediambientals i paisatgístics. (Nota de premsa de l'Ajuntament de Palamós. Fotografia Ràdio Palamós)