diumenge, 13 de desembre del 2009

Cinema i patrimoni marítim

Atenció! Per motius tècnics haurem de traslladar la Tertúlia Marinera a les instal·lacions del Club Nàutic Sant Feliu de Guixols, que en un nou gest de col·laboració ens cedeix la seva sala d'activitats.



En els més de cent anys d’història del cinema s’han materialitzat milers de metres de cel•luloide amb imatges de vaixells tradicionals del nostre mediterrani. Moltes d’elles formen part de la pròpia història de l’anomenat setè art, i ,alhora, són testimoni d’un temps i d’una forma de vida ja desaparegudes. Des de la mítica “Cuirassat Potemkin” (1925) dirigida per Serguéi Eisenstein que presenta un important desplegament vèlic al port d’Odessa en una de les seves seqüències potser menys recordades. Acostant-nos al neo-realisme italià de la mà de Luchino Visconti amb “La Terra Trema” (1948), o “Stromboli” (1950) de Roberto Rossellini, que mostren la dura vida dels pescadors del sud italià. Passant pel Hollywwod daurat amb “The World in his Arms” (1952) de Raoul Walsh, amb una emocionant cursa marítima entre dues goletes. Fins arribar a films tant pròxims com les aventures del “Capità Escalaborns” (1989) de Carles Benpar, la vida de Josep Pla a “Homenots” (1999) dirigida per Sergi Schaaff per TVE, o “Nudos” (2003) de Lluis M. Güell. Tots ells han fixat en la memòria col•lectiva d’una manera o altra una part de la història de la navegació més pròxima.


L’objectiu de la Tertúlia Marinera del dia 19 de desembre de 2009, que organitza La Mar d’Amics a bord del bergantí Cyrano en el port de Sant Feliu de Guíxols, és visionar alguns fragments d’aquests films, conversar i comentar les seves imatges. Un aperitiu davant les properes festes nadalenques que paga la pena no deixar-se perdre. Segurament tots els afeccionats a la navegació coneixen desenes de films relacionats amb la navegació tradicional i aquest no seran més que una petita mostra. La Tertúlia Marinera: Cinema i patrimoni marítim, és una proposta oberta i dialogant que tant de bo esdevingués un bon cicle de cinema “a la fresca”, que servís com a eina de difusió i aprenentatge del món nàutic.


Esperem la vostra assistència. La cita és dissabte 19 de desembre a les 17 hores.