divendres, 26 de setembre del 2008

L’Elvira a Sant Feliu de Guíxols



En el saló de sessions de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha estat signada la cessió de la barca d’encerclament “Elvira”. L’acte protocol·lari protagonitzat per l’alcalde de la vila ganxona Pere Albó i pel president de La Mar d’Amics Jordi Salvador, amb la presència del secretari municipal i de bona part de la junta de l’associació ha comptat amb la presència dels mitjans de comunicació locals.

Amb aquest acte es tanca una etapa de treball per la recuperació d’un bastiment construït l’any 1942 que havia d’ésser desballestat en virtut dels ajuts comunitaris per la reducció de la flota pesquera. El treball realitzat per La Mar d’Amics durant els passats hivern i primavera han permès de disposar d’una embarcació que ja fa uns mesos es torna a trobar surant plàcidament al moll de ponent del port palamosí. Alhora, però, s’inicia una nova etapa de col·laboració amb el municipi de Sant Feliu que tindrà per objectius finir la rehabilitació del vaixell posant al dia el seu motor i instal·lacions elèctriques i de comunicacions i per altra banda col·laborar i participar en els events marítims de la esmentada vila.

L’assemblea extraordinària celebrada aquest estiu acordà per unanimitat aquesta donació en el ben entès que la tasca de recuperació del vaixell havia estat un èxit. A partir d’ara tant l’Ajuntament de Sant Feliu com el Cicle Formatiu de Manteniment d’Embarcacions es faran càrrec d’ell. Reservant, tal com esmenta el contracte de cessió, unes jornades anuals pel gaudi dels socis i sòcies de l’entitat donant.

És doncs una notícia absolutament positiva per La Mar d'Amics que permetrà tanmateix dedicar els seus esforços a d’altres embarcacions -d’eslores més adequades- que precisen un treball important per evitar la seva pèrdua.
----------
A continuació podeu llegir la crònica amb la qual anunciava Radio Palamós la notícia el dijous 25 de setembre de 2008.

La Mar d'Amics dóna una embarcació a Sant Feliu de Guíxols.

L’Associació La Mar d’Amics dóna a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols una embarcació de pesca que ha rehabilitat totalment. Es tracta de l’Elvira, una antiga teranyina amb base al port de Palamós, que anava a ser desballestada i que aquesta entitat va decidir recuperar.
La Mar d’Amics és una associació que té la seu a Palamós i està dedicada a la recuperació del patrimoni marítim i a la difusió de la navegació tradicional. En aquest marc, es va decidir recuperar l'Elvira, una teranyina que estava a punt de ser destruïda. Jordi Salvador és el president de La Mar d'Amics.


"De sobte ens enterem a través d'un pescador, d'un soci de la nostra entitat, En ricardo, de què l'anaven a desballestar, que l'anaven a aixarfar aquí mateix sobre el moll del port de Palamós amb una excavadora. No és el primer cop que passa això. De fet la mateixa setmana al port de BArcelona n'aixafaren cinc amb un valor patrimonial semblant al cas de l'Elvira. Però per sort en aquest cas ens en adonarem i tinguèrem temps de gestionar-ne la seva salvació. La gent de La Mar d'Amics ens hi vàrem posar i això vol dir que un cop fetes les gestions oportunes la barca ja en el varador es fa netejar, rascar tota, canviar les taules, calafatar. Fins i tot se li ha fet un pont nou donat el mal estat de l'original. el trenta-u de març d'aquest any la varem tornar a avarar en mar al Port Marina de Palamós".


L'Elvira es va construir l'any 1942 a l'Ametlla de Mar i va ser una de les embarcacions de 'caleros' que, als anys 60, va emigrar cap a Palamós. Després de fer-se'n càrrec l'any passat, La Mar d'Amics l'ha restaurat totalment. Un cop aconseguit aquest objectiu, l'entitat havia de decidir què fer amb el vell pesquer. La Mar d’Amics diu que fa la donació a Sant Feliu perquè Palamós no s’hi ha interessat.


"Evidentment, havien passat vuit mesos s'havia comunicat per dues vegades a l'Ajuntament de Palamós a travé de la regidora de Cultura. S'havia entregat el projecte un parell de cops, però no havíem rebut cap mena de resposta. Va ser a partir de llavors quan es va plantejar aquest tema de cedcir la barca a l'Ajuntament de Sant Feliu. La nostra entitat va celebrar un Assemblea General i en ella es va decidir que el millor era que aquesta barca estigués allà.

Per què servirà aquesta barca? en principi l'objectiu és doble per una banda serà un vaixell de l'Ajuntament -un vaixell insignia-, i per l'altra banda estarà lligada al cicle formatiu de manteniment d'embarcacions. Aquell pel qual tant va plorar Palamós quan es va perdre. Serà una barca que servirà: una per a fer pràctiques de manteniment, i dues per a fer les pràctiques de navegació que els alumnes del cicle formatiu que en el segon any fan els estudis per la titulació professinal de patró portuari".


La Mar d'Amics i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols han firmat aquest mateix matí el conveni pel qual la teranyina Elvira passa a formar part del patrimoni marítim d'aquest municipi.
Cap d'informatius de Radio Palamós: Jordi Rodríguez.