dimarts, 23 de setembre del 2008

De nou les Tertúlies Marineres

El passat dissabte dia 20 de setembre s’inicià la segona temporada de les Tertúlies Marineres a Palamós. En el comiat de l’espai que les veié nàixer, el Punt d’Informació Juvenil, s’hi aplegaren una vintena de persones amants de la mar i la navegació. El tema: l’Experiència marinera de Brest’08: imatges i comentaris, era del tot suggerent pels amics de les vergues, les antenes i les veles.

La presencia del company David, armador del Sant Elm, de Cadaquès aportà un bon nombre d’imatges a la sessió. La més impactant de totes elles era l’abordatge d’un Pen Duick a una pneumàtica i el rescat dels tripulants de la darrera durant la regata entre Brest i Douarnenez. Amb responsabilitat de la segona que semblava voler creuar la proa del veler potser per fer alguna fotografia. Finalment, sans i estalvis els tripulants i els tertulians de la impressió que causaren les imatges, es procedí a la visualització del vídeo oficial de la festa marinera que aportà en Vicente Garcia-Delgado.

La nostra entitat presentà un muntatge videogràfic fet a partir de centenars de fotografies de tots els membres de la delegació presents a la ciutat bretona. Comentaris i anècdotes de tota mena s’intercanviaren entre aquells que tingueren el temps i la sort de poder viure la inoblidable experiència i els altres assistents.

Les Tertúlies Marineres es desplacen d’indret cap a un de més adequat: la Casa del Mar de Palamós. Així doncs el proper 18 d’octubre la cita serà a la Plaça de la Catifa, ben a prop del port i just al darrera del restaurant la Pepa Caneja, a les 17 hores. El tema donarà per parlar-ne: Cristòfol Colom un almirall català? Just desprès del 516 aniversari del descobriment d’Amèrica les tesis presentades per la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya volen demostrar que Cristòfol Colom no feu el viatge cap a ponent gràcies a la corona de Castella sinó als reis catalans, i que entre les seves hipòtesis més contrastades està el recentment descobriment de l’antic port de Pals, des d’on suposadament sortí l’expedició transatlàntica. Serà bo d’escoltar i debatre aquesta reescriptura de la història. Així doncs, segons els historiadors de la Fundació, el “Puerto de Palos” no era més que el port de Pals. Ben a la vora de la nostra vila.