dimecres, 13 de febrer del 2008

Comentaris al nou reglament.

Sembla clar que per les entitats relacionades amb la vela llatina i el patrimoni marítim per extensió es farà difícil l’organització de concentracions i trobades de vela tradicional i llatina a les costes de l’estat.

L’assumpció de tasques de control exhaustiu d’assegurances d’embarcacions, el nomenament de coordinador, les assegurances de R.C., el lliurament de llistats de participants amb antelació, són, cadascuna d’elles, tasques que cal sumar a les habituals de preparació d’esmorçars i dinars, d’allotjament de participants, de recerca de recursos, etc., que asumeixen totes i cadascuna de les entitats que any rera any organitzen les trobades periòdiques.

Caldrà professionalitzar els coordinadors? Les seves responsabilitats, i el conèixement del medi marí i de la parerassa necessària per a cada tipus d’embarcació, fan que no pot responsabilitzar-se a ningú que ho faci per bona voluntat. El risc és alt. Es conegut el nivell d’anarquia en qüestió d’horaris i recorreguts de molts dels postres companys. Naveguem per gaudir, tot rellotge pot ser ofegat davant una brisa portadora d’una navegació plàcida. Qui té pressa en un vell bastiment?

Aquest reglament pretén possar ordre. Però ho fà, com malauradament passa sovint, lluny de la salabror del mar, en els despatxos i sense el diàleg amb les entitats que es veuran involucrades en el compliment de la ordenació. No hi ha hagut consulta, hi ha una llei imposada que no dota a aquells que l’han de complir de les eines necessàries. Tot el que s’exigeix per a fer una senzilla trobada d’embarcacions tradicionals val molts diners. D’on sortiran? És clar que la desaparició d’aquest tipus d’activitats no suposarà cap daltabaix econòmic ni social, però sí cultural. El nostre país encara precisa de la difusió dels vells sistemas de navegació, els nostres fills i els fills dels demés tenen dret al coneixement de com eren les barques dels seus avis. Hi ha un munt de persones que han menat grans esforços per mantenir una flota, minça, que és ´capaç de salpar i oferir les seves veles al vent, oferint una imatge i un espectacle evocador i educatiu. Esperem que la mateixa administració que ha impulsat aquesta llei sigui capaç d’impulsar el ajuts necessaris pel seu compliment. Cosa que dubto.JS