diumenge, 19 d’octubre del 2008

Joan Cristòfor Colom a la Tertúlia Marinera

Ahir, 18 d’octubre, es celebrà la Tertúlia Marinera a la Casa del Mar de Palamós. El seu tema: Cristòfor Colom, un almirall català?, fou capaç de convocar fins a vint-i-cinc persones de totes edats per escoltar les opinions de Joaquim Ullan i de la Eva Sans de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya. Però una tertúlia és quelcom més que la intervenció d’uns ponents i la tarda d’ahir fou rica en preguntes, opinions i dubtes. Es parlà de diferents aspectes sobre la tergiversació de la història per motius primer econòmics i desprès polítics. La quantitat de dades aportades per aquests investigadors que recolzen els estudis de Jordi Balveny aclarien alguns dels dubtes de les persones més escèptiques presents Per altra banda els convidats presentaren el projecte de reconstrucció històrica fet a la vila de Pals el prop passat mes d’agost coincidint amb el 516 aniversari de la partida de les tres naus en direcció al nou món, activitat que pretenen convertir en periòdica i creixent, l’any vinent l’aposta és per teatralitzar la partida de les tres naus des de la platja de Pals. Una iniciativa que ja compte amb el suport de l’Ajuntament d’aquella vila.

El nom de Joan Cristòfor Colom sorgí durant la sessió en explicar l’origen català de la família del doble descobridor. Doble descobridor ja que segons coneixeran els presents l’almirall ja havia trepitjat terra americana -concretament Terranova- en una expedició portuguesa un parell de desenes d’anys abans de la data tant oficialment celebrada.

La propera Tertúlia serà al Saló Nàutic de Barcelona, el dissabte 15 de novembre, amb la presentació a aquella vila del llibre Paraules de Mar, editat per la nostra entitat.