dimarts, 27 de maig de 2008

LMA a Palamós, Terra de Mar 2008Amb amenaça de pluja pels tres dies s’inaugurà el prop passat dissabte 23 de Maig el Festival Mariner de Palamós. Comptà amb la presència del Molt Honorable President de la Generalitat José Montilla, que desprès d’inaugurar l’exposició temporal “Mestres d’Aixa i Calafats” en el Museu de la Pesca, es passejà pels diferents estands que es trobaven muntats en la façana marítima del esmentat Museu. A l’estant de la nostra entitat, desprès de saludar a tots els presents, es mostrà força interessat pel cartell que explicava els treballs de recuperació de l’Elvira. Atent, per uns minuts, a les explicacions del nostre President demanà pels objectius de La Mar d’Amics.
El dissabte fou el dia important de la festa. Les nostres barques tradicionals: Rafael, Pepeta, Farigola, Tranqui i Xerina, foren el màxim exponent, amb la Santa Espina del soci Pere de Prada, de representació de la flota de les nostres coses. Fou una llàstima que manqués tripulació per cobrir correctament totes les dotacions, fet que provocà que alguna d’elles hagués de fer el seu recorregut a motor i amb les veles plegades. Fórem visitats per el pailebot Santa Eulàlia i pel cúter La Flaneuse (ells en deien tartana, de 1903) arribat de Marsella. El dia passà ràpid entre la navegada, el ranxo de senglar que oferí la organització a les tripulacions i participants abord del pailebot, i per la tarda la presentació de “Paraules de Mar”.
L’acte de presentació es desenvolupà a la sala d’audiovisuals del Museu de la Pesca, amb un aforament que va ratllar el ple. L’amic Quim Pla, que havia escrit el pròleg, fou el primer en intervenir desprès de la presentació de la Regidora de Cultura de Palamós. A continuació prengué la paraula en Jordi Bover, representant del Centre de Terminologia de Catalunya (Termcat). Finalment fou el propi autor, Jordi Salvador, qui en una breu intervenció explicà la gènesi del projecte, la importància de la col·laboració amb la Glòria Mauri, i l’agraïment als socis i sòcies que havien cedit les més de tres-centes fotografies que il·lustren el text. En acabar i en el marc de l’estand de la nostra entitat es serví una copa de cava als assistents. Abans de sopar una interessant xerrada sobre la Barcelona World Race a càrrec d’Albert Bargués, tripulant del Educación Sin Fronteras.
Desprès de prendre uns “montaditos” que la organització oferí als participants en diferents locals de la vila, es celebrà l’acte institucional de reconeixement a les barques tradicionals i el repartiment del record de la festa: Litografies de vaixells catalans del S. XIX editades per en Quim Pla, i un exemplar de “Paraules de Mar” cedit per la nostra entitat.Diumenge fou trist. Si la pluja havia respectat la festa els dos dies precedents, aquell dia es revenjà. La important tempesta que queia a primera hora del matí motivà la suspensió de tots els actes previstos. Ara doncs, només quedà esperar la propera edició.